KÜPROS

KÜPROSE VABARIIK

Rahvaarv: 1 085 tuh.

Suunakood: +357

Ajavöönd: GMT +2

Pindala: 9 251 km2

Pealinn: Nicosia

Rahaühik: euro (EUR)

Liiklus: vasakpoolne

Riigikeel: kreeka ja türgi

Naabrid: Türgi, Süüria, Liibanon

Küpros on kuulsate randade ja ideaalsete ujumistingimuste maa. Õhu- ja merevee temperatuur on seal aastaringselt kõrged ja üksteisele lähedased. Päikeselisi tunde aastas on rannikupiirkondades koguni 3400. Küprose rannajoone pikkus on 648 km. Saare idaosas on rannaliivad valdavalt säravalt valged, lõunarannikul aga huvitavalt hallikad ja mõnel pool kuldsed. Saare ümbruses on mitmeid sügavaid lahesoppe, mis oma türkiissinise ja väga selge veega ning rikkaliku veealuse maailmaga on suurepärased paigad snorgeldajatele ja sukeldujatele.

Küprose saare keskosas asuvad mäed sobivad hästi nii mägironimiseks kui ka mägijalgrattasõiduks. Hulk erineva raskusastmega liikumisradasid mägironijatele ja jalgratastega liikujatele on spetsiaalselt tähistatud. Küpros on aga ideaalne paik ka jalgsi matkamiseks. Muuhulgas võib külastada kolme objekti, mis kuuluvad UNESCO maailmapärandi nimistusse – need on Troodose piirkonna Bütsantsi aegsed ja Bütsantsi ajastu järgsed kümme rikkalikult ehitud kirikud ja kloostrid, Edela-Küproses asuv Paphose linn (legendide kohaselt sündis seal lähedal Aphrodite; Vana-ajal oli see linn Aphrodite kultuse keskus); samuti Edela-Küproses asuva neoliitikumi aegse Khirokitia küla (välja on kaevatud 48 hoonet, mis moodustavad kunagisest külast väikese osa) varemed.     

KLIIMA

Küprose kliima on lähistroopiline, vahemereline ning saare kirdeosas poolkõrbeline. Suved on kuumad ja kuivad, talved pehmed, sajab põhiliselt talvekuudel. Sisemaal on talved veidi külmemad ja suved veidi palavamad kui rannikul. Lund võib esineda üksnes saare keskosas asuvates mägedes. Rannikupiirkonnas on aastakeskmine temperatuur päeval 24°C ja öösel 14°C. Juba aprillis on päeval sooja keskmiselt 21C–23C ning öösel 11C–13C. Sügisel on sama soe aeg november, mis tähendab, et sisuline suvi kestab 8 kuud. Ka ülejäänud neljal kuul ehk talvel on aeg-ajalt temperatuur päeval üle 20°C. Lõuna-Küprose rannikupiirkonnas on jaanuaris-veebruaris keskmine temperatuur päeval 17°C ja öösel 8°C. Juulis ja augustis on päevane temperatuur lõunaranniku lähedal 33°C lähedal ja sisemaal 35°C. Öine keskmine temperatuur on siis rannikupiirkonnas 23°C. Juunis ja septembris on rannikupiirkonnas keskmine temperatuur päeval 30°C lähedal ja öösel 20°C.

Merevee aastakeskmine temperatuur on 21°C, olles 17°C veebruaris ja 27°C–28°C augustis. Koguni seitsmel kuul ehk maist novembrini on merevee temperatuur enam kui 20°C.

Rannikupiirkonnas on aastas keskmiselt 3400 päikeselist tundi. Detsembris on päevas päikeselisi tunde keskmiselt 5–6 ning juulis 12–13. Sademeid on rannikupiirkonnas keskmiselt 340 – 410 mm aastas. Detsembris ja jaanuaris sajab üle 80 mm, kuid maist septembrini iga kuu alla 10 mm (juulis puuduvad sademed paljudes piirkondades rannikul üldse). Sisemaal sajab aastas 350 mm (pealinna ümbruses) kuni 800 mm (Troodose mägedes enam kui 1,2 km kõrgusel). Juulist septembrini sajab sisemaal iga kuu vähem kui 15 mm. Seevastu detsembris on Troodose mägedes sademeid 170 mm ja pealinna piirkonnas peaaegu 70 mm.

Küprost on hea külastada igal ajal. Turismi tipphooaeg on augustis.

TASUB TEADA

Võimalike probleemide ennetamiseks ei tohiks unustada normaalset valvsust passi, kaasasoleva raha, pangakaartide jm reisil vajaliku suhtes. Soovitav on teha enne reisile minekut passi isikuandmetega leheküljest koopia ja hoida seda passist eraldi.

Turvalisuse tagamise eesmärgil võidakse kontrollida isiku reisidokumendi või teise isikut tõendava dokumendi olemasolu, piiripunktides autoga piiri ületades on võimalik, et autos teostatakse põhjalik läbiotsimine.

Rannad

Paphoses on mitmeid kirka ja selge veega randu. Sadamapiirkond on enamasti kivine, munitsipaalrannas on ka liivariba.

Hotellide esised rannad on avatud kõikidele külastajatele. Rannatool ja vari maksavad u 2,50 €/ tükk.

Geroskipou rand jääb kuurortpiirkonnast 3,5 km kaugusele. Siin on kohvik, tavern, laste mänguväljak ning väike lõbustuspark.

U 10 km kaugusel paiknevates Coral Bay ja Corallia liivarandadel saab suvekuudel tegeleda erinevate veespordialadega.

Ekskursioonid

Küprose kaks palet (Nicosia ja Põhja – Küpros) – Ekskursoon viib meid saare pealinna Nicosiasse ja Põhja-Küprosele. Hommikul ületame Nicosias “rohelise liini” ja satume hoopis teise maailma – Põhja – Küprosele, kus elavad Küprose türklased. Ka saare pealinn Nicosia on jagunenud Lõuna- ja Põhja-Küprose vahel. Sõidame põhjarannikule ning külastame Püha Hilarioni kindlust ning jätkame sõitu Keryneia linna, kus külastame Keryneia kindlust. Tagasiteel teeme peatuse Nicosias, kus on vaba aeg.

Merepäev – Lõõgastav merepäev möödub piki Akamase poolsaare rannikut seilates.

Rahvusõhtu Demokritose tavernis- Meeleolukas rahvusõhtu kohaliku folklooriprogrammi ja toiduga. Hinna sisse kuuluvad ka vein, karastusjoogid ja vesi. Tavern asub Paphose sadamapiirkonnas.

Troodose mäed- Sõidame Troodose mägedesse, mida nimetatakse ka Küprose Roheliseks Südameks. Meie reis kulgeb läbi idülliliste mägikülade, kaunite männi- ja küpressisalude Troodose mäeaheliku lõunanõlval paiknevasse Omodose külla, mis on populaarne nii kohalike kui ka turistide hulgas. Omodoses asub Püha Risti kirik, tegeldakse veinitootmise ja kaunite pitsesemete valmistamisega. Külatänavatelt on võimalik sisse astuda ehedatesse Küprose kodudesse, kus aeg oleks justkui peatunud. Nauditavad on ka klaasikunstnike väljapanekud. Seejärel läheme jalgsimatkale mööda Caledonia loodusrada, mis viib saare kõrgeima samanimelise kose juurde. Peale 2-tunnist jalgsiretke on võimalik lõunat süüa. Lõuna lisatasu eest, 15 eur/täiskasvanu ja 10 eur laps. Sisaldab eelrooga (salat), põhirooga (liha või kana) ning magustoitu (puuviljad). Tagasiteel teeme peatuse Monagri viinamarjakasvanduses, kus saab muuhulgas proovida ka kuulsat Küprose commandaria veini.